Jdi na obsah Jdi na menu
 


PRVNÍ CESTA

19.5.2022

Tak jsem se stala členem nové smečky. Jmenuji se podle rodného listu Gabriela Shaggy Darling, ale páníčkové mi říkají Sofinka. Rok jsem neměla štěstí na tu správnou novou rodinu, ale nakonec jsem se dočkala. Jsem Havanský psík, který  je známý již od 17. století a pochází ze západního Středozemí. Předpokládá se, že jsme vznikli křížením boloňských psíků a pudlů, ale tato teorie není potvrzená. Na Kubu byl náš prapředek dovezen námořníky, kde byl po dlouhou dobu chován a šlechtěn. V minulosti bylo naše plemeno téměř vyhubeno, protože jsme kdo ví proč vadili hloupým revolucionářům. Málem jsme tak vyhynuli, ale několik z nás bylo naštěstí propašováno z Kuby do USA, díky čemuž se naše plemeno zachránilo. Tady v ČR jsme oblíbení a je nás už mnoho :) 

Vážíme 3–6 kg (já jsem cvalík). Jsem malý psík statné konstrukce. Má srst je vlnitá, dlouhá a měkká. V dospělosti může měřit až 18 cm, ale raději mám sestřih. Mám sobolí barvu s bílou.

Naše plemeno je veselé, hravé a inteligentní. Jsme mrštní, rychlí a pružní. Samozřejmě přívětiví a milí, velmi citliví. Jsme fixovaní na své rodině. Máme rádi děti, ale nejsme dobří hlídači. Kdysi jsme zvládali hlídat leda drůbež, kterou ostatní pejsci leda tak proháněli.

Mí noví dvounozí přátelé prohledali internet, až narazili na mě. Přišli totiž o svého kamaráda, který v dědečkovském věku odešel do psího nebe. Na nic nečekali a přijeli si pro mě do Rudy nad Moravou. Tam jsem hned věděla, že už je to navždy :)

                                                      ....Vaše Sofinka

 

c94c5ac2-3291-4c68-89b5-4c9ffd7859ae.jpg < Ruda nad Moravou